• image 01.jpg
     Welcome !!     Please, take note that "Created" means here the day the photos where taken, not the day of publishing.     Enjoy !

Het is alweer zo'n acht maanden geleden dat ik voor de eerste keer over Oekraïne schreef. Je kan het bewuste artikel hier (nog eens) lezen.

Maar, de toestand in Oekraïne kan je op verschillende manieren benaderen en is dus afhankelijk van datgene waar voor jij staat. De vraag is alleen of de mensen daar iets aan hebben. Vooral, als je de toestand politiek benaderd.

Ik houd mij veel langer met Oekraïne bezig dan op de datum van 24 Februari 2022  -de dag waarop Poetin het land binnenviel- en dat gaat terug naar 2013.

Tegenwoordig volg ik het land op een heel ander manier. Een manier die ik niet veel op het internet aantref. Ik volg de sporen die Poetin in Oekraïne overal achterlaat: die van vernielingen en vernietigingen; de burgerslachtoffers en de praktijken die zijn troepen in veroverde gebieden uitvoeren. Welke manier is dat dan?.

Ten eerste zijn uitspraken. Die vergelijk ik met wat zijn generaals werkelijk in dat land doen.

Ten tweede: de methodiek en de systematiek van de wijze waarop hij de invasie laat uitvoeren. Daarmee bedoel ik de vraag: wat zegt de keuze van de doelen over Poetin's werkelijke bedoelingen en passen de keuzen in het beeld van zijn uitspraken. Om dat te achterhalen moet jezelf een systeem bedenken om verzamelde materiaal te rangschikken om zo een beeld te krijgen welke methodiek en systematiek achter zijn oorlogsvoering ligt. Een uitvoerige uitleg voor een enkele woord: assessment.

Inderdaad, ik ben niet geïnteresseerd in vorderingen die wie en waar dan ook op het slachtveld maakt. Dat is iets voor militaristen. Alhoewel ....

Er is een aspect in militarisme dat ik wel op de voet volg, namelijk waar, wanneer en met wat zijn er burgerlijke doelen beschoten, gebombardeerd en in brand gestoken alsook waar en sinds wanneer zijn er burgerlijke objecten voor militaire doeleinden misbruikt.

De totale omvang van het verzamelde materiaal is meer dan 11.000 video's en foto's, maar heeft wel betrekking op de gehele periode van 2014 tot en met het heden.

Immers, 24 Februari 2022 is niet het begin van de oorlog. Poetin heeft de oorlog nooit beëindigd sinds de invasie op de Krim op diezelfde datum maar dan acht jaar geleden.

De datum maar dan acht jaar later is door Poetin bewust gekozen en is een bewijs dat hij gewoon door wilt gaan met datgene waarmee hij bezig was maar dan in de Donbass -en nadat Poetin die had laten aansteken in Slovyansk (Mei 2014) door een Russische FSB kolonel die nu nog steeds gezocht wordt voor zijn aandeel in MH-17 waarbij 298 passagiers en bemanningsleden om het leven kwamen: Igor Girkin.

Het materiaal verzameld sinds 24 Februari 2022 heeft inmiddels een omvang van 4.400 aan video en fotomateriaal en is verdeeld over 21 categorieën. Daarmee heb ik een begin van het beeld die ik wil hebben over de vraag welke methodiek en systematiek wordt er gebruikt. Daaronder bevindt zich ook materiaal over het gebruik van wapentuig dat weer verdeeld is

  • in het gebruik van wapentuig dat is niet ontworpen voor burgerlijke doelen
  • in het gebruik van wapentuig dat is verboden om stedelijke gebieden ermee te bestoken
  • in het gebruik van explosieven in burgerlijke gebieden zoals het plaatsen van landmijnen in straten en buurten

Zoals je ziet, ik ben dus ook niet geïnteresseerd in het politiciseren van de Russische invasie over wie nu wel of niet de "waarheid" deelt of wie zaken verzwijgt op sociale media zoals op Twitter. Want, wie zich hiermee bezighoudt, vooral hen die duidelijk laten zien aan welke kant zij staan zonder hun beweringen te staven, delen bij voorbaat niet de waarheid laat staan dat zij zwijgen.

Nu zul jij je afvragen hoe ik dan informatie deel. Ik deel alleen informatie dat je ook echt in een video aantreft of op een afbeelding ziet, dus geen interpretatie van de inhoud. Die kan je alleen verkrijgen als je voldoende aantallen over hetzelfde geval hebt verzameld. Er zijn enorm veel Nederlandse twitteraars die hier in gebreke blijven.

We kennen niet voor niets de gezegde "de waarheid ligt in het midden". Dus, als je vanuit een linkse of rechtse politieke hoek blijft benaderen dan heb je sowieso niet de waarheid.